Откриха ключова причина за възникването на болестта на Паркинсон


По време на изучаване молекулярната биология на мозъка, екип от шведски учени откриха как нарушаването на механизма на развитие, променя онези нервни клетки, които са най-засегнати при болестта на Паркинсон (БП). Изследването е отнело почти четири години, през които те извършвали промени върху миши гени, за да пресъздадат най-точно възникването и развитието на тази тежка болест при хората.

Болестта на Паркинсон е неизлечимо заболяване, засягащо първоначално двигателните възможности на индивида, а след това и когнитивните му такива. В по-късните фази на болестта пациентите нерядко развиват депресия или деменция. Всички тези проявления са пряко следствие на дегенерация на допаминергичните неврони в средния мозък. Тези неврони се грижат за произвеждането на допамин, който е от изключителна важност за регулирането на моторните функции, а също и играе важна роля в психичните процеси.

Досега причината за разрушаването на тези специфични неврони не беше напълно изяснена. Учените са изследвали Lmx1a и Lmx1b – важни протеини за гените, отговорни за развитието на допаминергичните неврони (ДН). Чрез провеждането на опити с мишки, при които гените с Lmx1a и Lmx1b са премахнати от ДН, учените са установили, че при мишките се появява състояние, което по много от признаците си наподобява болестта на Паркинсон. Чрез допълнителни изследвания е станало ясно, че особено ключов е Lmx1b. Мишките с признаци на БП имат много по-малко допаминергични неврони в средния мозък, съдържащи Lmx1b, от тези, които са здрави.

Понастоящем учените работят върху откриването на начин, чрез който да предотвратят загубата на Lmx1b. Някои от резултатите в тази област ще имат благоприятни последици и в борбата с раковите заболявания.

Източник: http://www.ludwigcancerresearch.org/news/glitch-recycling

Снимка: http://epilepsyu.com

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори