Откриха защо сънят е толкова важен


Учени от Калифорнийския университет – Лос Анджелис откриха защо имаме нужда от сън и какво значение има това за организма.

Изследователите са обхванали в проучването си над 60 различни научни изследвания, касаещи проучвания, свързани с ролята на съня при човека и при други бозайници. На база на тях те са изградили и изпробвали математически модел как съня се променя с развитието на мозъка и с промяната на големината на тялото.

Резултатите сочат, че при хората до около 2,5-годишна възраст по време на сън и особено по време REM-съня (когато активно сънувате), мозъка не почива, а използва това време за да образува нови и да прави по-здрави съществуващите синапси – връзките между отделните неврони.

След първите 2,5 години, обаче, основната роля на съня се измества към поддръжка и поправка на мозъка – роля, която се запазва до края на живота ни.

През този дълъг период по време на сън, мозъка се бори с възстановяване на щетите, настъпили заради възникнали по естествен път нервологични увреждания – увредени гени и протеини, вътре в невроните. Продължителното им натрупване може да доведе до сериозни, потенциално животозастрашаващи заболявания и именно тях се опитва да избегне организма, използвайки съня като средство.

Любопитното е, че ролята на съня не е такава само при хората – изследвания със зайци, свине и плъхове, са дали сходна схема на развитие и промяна функциите на съня.


Източник: Science Advances

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори