Откриха водорасли на милиард години, от които водят началото си сухоземните растения


Палеонтолози от САЩ направиха забележително откритие в Китай – вкаменелости от микроскопични зелени водорасли, на възраст от около 1 милиард години, които са свързани с произхода първите сухоземни растения.

Микроскопичните вкаменелости са с големина от едва 2 милиметра, но откриването им е важно за по-доброто разбиране произхода на растенията в ранната история на живота на Земята.

Водораслите са от вид, познат под името Proterocladus antiquus и са най-старите откривани досега зелени водорасли. Предишният рекорд принадлежеше на вкаменелости, датирани на около 800 милиона години.

Сухоземните растения възникват едва преди 450 милиона години, но произхода им все още е загадка за науката. Част от учените считат, че те водят началото от морски водорасли, подобни на новооткритите. Други са на мнение, че зелените водорасли първоначално възникват в реките и езерата, след което завладяват океаните, а след това и сушата.


Източник: A one-billion-year-old multicellular chlorophyte, Nature Ecology & Evolution (2020). DOI: 10.1038/s41559-020-1122-9

Снимка: Virginia Tech

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори