Отгледаха растения в лунна почва


За първи път учени успяха да отгледат растения, поникнали в почва, взета от друго небесно тяло.

Американски учени използваха проби от лунна почва, за да посеят и отгледат растение.

Досега различни видове растения, включително хранителни култури, са летели на космическата совалка и Международната космическа станция. Но за първи път се отглеждат растения, засети и развили се изцяло в лунната почва.

Резултатите от новия експеримент показват, че макар да е възможно растителни видове да растат в лунната почва, то това съвсем не е лека задача и растенията активно се борят, за да просъществуват в нея.

Успешно отгледаното растение е от вида кресон. Такива растения и преди са използвани в различни експерименти, провеждани на борда на Международната космическа станция. Техният генетичен код е напълно описан, което е помогнало на учените по-добре да разберат промените, настъпили под въздействие на лунната почва.

Всички засети семена да са покълнали и са се развили до растения, но е имало ясни разлики спрямо обичайното развитие на този вид растение.

Сред отчетените разлики са били по-дребни размери, забавен растеж и по-слаби корени. На генетично ниво учените са отчели ясното изразяване на над 1000 гена, за които се знае, че са свързани със стрес, причинен от неблагоприятни условия за живот. Въпреки това обаче учените са изненадани колко добре, като цяло, растенията успяват да се приспособят към изцяло нов вид почва

Резултатите от изследването имат важна научна стойност, особено в светлината на плановете за завръщане на Луната и използването ѝ като база за по-далечни космически изследвания.


Източник: Paul, AL., Elardo, S.M. & Ferl, R. Plants grown in Apollo lunar regolith present stress-associated transcriptomes that inform prospects for lunar exploration. Commun Biol 5, 382 (2022). https://doi.org/10.1038/s42003-022-03334-8

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори