Откриха органични съединения на Марс!


Никое небесно тяло не е вълнувало човешкото въображение повече от Марс. А сега учените от NASA обявиха изключително вълнуващи новини, които правят възможността за съществуването на живот на Червената планета още по-голяма!

Първото голямо откритие е нещо, което учените отдавна предполагаха, че съществува на Марс – органични съединения!

Съществуването им е потвърдено от пробите от седиментни скали на около 300 млн. години, от 2 различни места в кратера Гейл. Изследването е направено с апаратурата на марсохода Curiosuty, който от 2012 г. активно изследва космическия ни съсед.

Учените бързат да посочат, че сами по себе си тези съединения не означават автоматично, че на Марс има или е имало живот. Те могат да имат както биологичен, така и небиологичен произход. Но наличието им означава, че най-малкото на планетата са съществували условия за живот. Любопитен факт е, че откритите органични съединения са в голяма степен подобни на тези на родната ни планета!

Второто откритие, което сякаш засилва ефекта на първото, е установяването, че на Марс има цикличност в концентрацията на метан.

Този газ, подобно на органичните съединения, много често има биологичен произход. Интересното при това откритие е, че увеличаването и намаляването на количествата метан в атмосферата съвпадат с цикличността на сезоните. Почти е сякаш планетата… „диша“!

И така – има ли живот на Марс? Имало ли е живот на Марс? Рано е да се каже…, но сега повече от всякога има основания търсенето му продължи! Откриването на минал или настоящ живот извън пределите на родната ни планета би било откритие със значимост като никое друго в цялата история на човешката история!


Източник и снимка: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори