Орангутан може да имитира човешка реч


Учени от Дърамският университет публикуваха ново изследване, в което показват първия документиран случай на възможността на човекоподобна маймуна съзнателно да наподобява човешка реч!

В проведените експерименти учените са накарали орангутан да вземе участие в игра, в която той е трябвало волево да наподобява гласни звуци и техния тон и височина, издавани от човек. Резултатите показват, че орангутана е способен по свое желание да издава много подобни на човешките звуци. Това напълно променя знанията за еволюцията на вокалната система при човекоподобните маймуни.

Досега учените учените считаха, че при орангутаните и другите човекоподобни маймуни издаваните звуци са пряко следствие на емоционалната им възбуда и те не са в състояние да ги контролират, променят или да научават нови. Но новото изследване показва, че орангутаните най-малкото имат потенциала да контролират гласовете си.

Новите данни хвърлят светлина и върху произхода на човешката реч и как тя се е зародила и се е развила от далечните ни предшественици преди милиони години.


Източник: www.nature.com

Снимка: Mark Kaser/University of Durham/PA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори