Определиха коя част от мозъка е отговорна за изпитването тревожност при отказването на цигарите


Учените може би са на път да направят по-лесно отказването от тютюнопушене, след като откриха частта от мозъка, отговорна за нарастващото безпокойство и нервност, които често съпровождат отказващите се пушачи.

Те са открили неизвестни досега връзки в мозъка, които стават активни при изпитването на никотинов глад и увеличават усещането за тревожност. Много често това усещане е основната причина отказващите се пушачи отново да се върнат към вредния си навик.

Източникът на това усещане е дял от мозъка, наречен interpeduncular nucleus, който се възбужда при изпитването на никотинов глад. Изследователите са открили и че в него съществува отделен поддял, който пък е е свързан с изпитването на физически неразположения, като главоболие, гадене, безсъние, съпътстващи отказването от цигарите.

Изследването показва също, че освен този дял, за появата на тревожност вземат участие и два други дяла от мозъка, единия от които е отговорен за получаването на удоволствие при употребяване на наркотици.

Вече познавайки пътят, по който се формира усещането на тревожност, учените считат, че ще е възможно да се разработят лекарства, блокиращи предаването на сигнали между невроните. По този начин отказващите се пушачи ще изпитват по-малък дискомфорт при настъпването на никотинов глад и ще имат по-малко поводи да посегнат отново към убийствените късчета хартия и тютюн.

Източник: http://www.umassmed.edu/news/news-archives/2015/04/neuroscientists-identify-brain-circuitry-responsible-for-increased-anxiety-in-smokers-trying-to-quit/

Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори