Опитите върху хора с малариен протеин, убиващ раковите клетки, започват през 2019


Учени от Университетът на Британска Колумбия, Vancouver Coastal Health и от BC Cancer Agency откриха протеин от маларията, който може да се окаже мощно оръжие в борбата срещу повечето от раковите заболявания.

Откритието е направено почти случайно, след като по време на изследване на бременни жени, учените установили, че при заболелите от малария жени специфичен малариен протеин, наречен VAR2CSA, се прикрепя към определен захарна молекула в плацентата.

Това откритие е станало по-интересно, когато се е оказало, че въпросната захарна молекула се среща в повечето видове рак. Това е навело учените на идеята, че VAR2CSA може да се окаже подходящото средство, което да се използва за да се доставят лекарства директно в раковите тумори. Това би позволило много по-прецизно и безопасно третиране на туморите, без опасности и странични ефекти за здравите клетки в тялото.

251-malaria-protein-cancer-2019

Малариен протеин (в зелен цвят), прикрепващ се към ракова клетка.

При проведените опити с мишки, маларийният протеин е използван, за да достави специална отрова директно в раковите клетки. Резултатите показват, че по този начин са убити над 95% от видовете ракови клетки. Животните не са показали странични ефекти от лечението.

Вече две компании – Kairos Therapeutics и VAR2 Pharmaceuticals – разработват медикаменти на база това откритие и планираните опити върху хора са насрочени за 2019.

Източник:  http://www.cell.com/cancer-cell/abstract/S1535-6108(15)00334-7

Снимки: Centuron; http://www.futuretimeline.net/

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори