Най-старият описан растителен геном произхожда от диня от каменната епоха


Учените са описали  нов растителен геном и той произхожда от динени семена, похапвани от овчари през каменната епоха в Сахара, показва ново проучване.

Семената от диня са на около 6 000 години  и са открити през 90-те години на миналия век, по време на археологически разкопки в пещерен обект в Сахара. Благодарение на сухия и солен въздух в пещерата, семената, които може да са паднали на земята по време на хранене, са се запазили добре, което е позволило на учените да опишат тяхната ДНК.

Изследването на генома дава на учените основания да смятат, че вероятно самата диня е имала месеста част, която е била с неприятен горчив вкус. Откритието ще помогне на специалистите да добият по-голяма яснота върху това, как една от най-старите култури в Африка постепенно е била одомашнена, за да се превърне в днешния неустоим и вкусен плод.

Защо обаче някой би обърнал внимание на такъв горчив плод?

Тъй като семената са с високо съдържание на хранителни мазнини, а и са лесни за складиране и транспортиране, учените считат, че най-вероятно първоначално именно те са били обект на интерес от страна да тогавашното население.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори