Облачни услуги… за мозъка!


Имате нужда от още мозъчна мощ? Рей Кърцвейл, изобретател, футурист и трансхуманист, работещ в Google като технологичен директор по въпросите на изкуствения интелект, счита че скоро ще можете да получите такава чрез Интернет.

Чрез услуги, подобни на днешните т. нар. облачни услуги – предоставяне на изчислителни услуги чрез Интернет – не след дълго ще можем при нужда да подсилим умствените си способности. Причината за подобна увереност на Кърцвейл е, че учените вече са в състояние да симулират част от т. нар. неокортекс – дял от мозъка, свързван със сложните умствени дейности.

Неокортексът има капацитет от около 300 милиона „модула“, контролиращи как човек учи, разпознава и прилага шаблони и е частта, позволяваща на хората да изобретяват нови неща. Една от причините децата да учат толкова бързо е, че те имат голям брой неизползвани модули.С напредването на нанотехнологиите ще стане възможно при нужда, човек да се обръща към облачна услуга, която да го направи способен да чете или научава нови неща по-бързо от нормалното, като симулира допълнителни модули от неокортекса. Макар подобна визия да изглежда смела, Рей Кърцвейл е от хората, които твърде често вярно са предусещали технологичното развитие и отражението им върху човешкия живот.

Източник: http://www.crn.com/news/cloud/300075003/need-more-brainpower-googles-kurzweil-says-there-will-soon-be-a-cloud-for-that.htm

Снимка: Ed Schipul, Flickr

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори