В Австралия родителите, отказващи да имунизират децата си, могат да загубят до $15 000 годишно


Австралийското правителство обяви резултати от предприетите в началото на годината мерки за насърчаване детската имунизация. Ако искат да получават семейни добавки за децата си, родителите са длъжни да ги ваксинират. Тъй като тези помощи могат да достигнат до $15 000 на година, множество семейства, досега отказващи имунизация за децата си, са променили мнението си.

Министърът на социалните услуги Christian Porter съобщи, че от началото на годината повече от 5 700 семейства са имунизирали за първи път децата си, а 148 000 са подновили съществуваща ваксина, чиито срок са изпуснали. Властите са наясно, че подобна принудителна мярка определено не е най-приятното средство за постигане на по-високи нива на ваксинация, но данните, давани от учените и медиците не търпят игнориране.

Отдавна известен факт е, че когато т. нар. колективен имунитет на дадена група хора падне под 95%, тогава вероятността за избухване на най-различни епидемии расте драстично. Именно подобен спад, все по-ясно очертаващ се през последните години, е принудил австралийските власти да предприемат подобни непопулярни мерки. През 2015 г. пак там беше премахнато правото да се отказват ваксини на базата на религиозни възгледи.

Страхът от ваксинация е напълно необоснован, от научна гледна точка  и през изминалите десетилетия не едно и две изследвания потвърдиха, че основания за подобни опасения просто не съществуват. Навременната ваксинация е спасила милиони хора през годините, а в нашето съвремие сме свидетели на предстоящото заличаване на болести като детския паралич.


Източник: www.theguardian.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори