Нов 3D принтер може да работи с 10 материала едновременно


Изследователи от Масачузетският технологичен институт създадоха първия в света 3D принтер, който може по едно и също време да печата с до 10 различни материала.

Обикновено (доколко може да има нещо обикновено в страхотно устройство като 3D принтера!) 3D принтерите могат да работят само с един материал – например точно определен вид пластмаса. Това ограничава възможностите за създаване на наистина сложни обекти. Ако говорим за индустриални принтери, има съществуващи модели, които могат да работят с 3 различни материала, но цената им от $250 000 и нагоре, определено не ги прави достъпни.

За разлика от тях новият принтер, наречен MultiFab, е струвал на създателите си само $7 000 и може да създава много сложни обекти, благодарение на използването на различни материали.

MultiFab е снабден със сензори, позволяващи му да направи 3D сканиране на всеки обект, поставен в него. След сканирането принтерът може да започне да печата направо около поставения за сканиране обект. Представете си телефон, около който се създава нов предпазител или електронни компоненти, около които директно се създава останалата част от бъдещото устройство.

Принтерът използва микроскопични капчици от различни видове фотополимери, които може да смесва и да ги печати през фини дюзи на печатащата си глава.

Източник: http://www.csail.mit.edu/multifab_multimaterial_3D_printer#

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори