Нов тест може да засече всеки вирус, от който някога сте боледували


Изследователи създадоха напредничав кръвен тест, който може да разкрие всички вируси, от които даден човек е боледувал през живота си. Освен за създаване на по-пълна картина на здравословното състояние на човек, резултатите от новия тест ще са от полза и при създаването на ваксини, както и при по-задълбоченото проучване на връзката между вирусите и хроничните заболявания.

Наречен VirScan, новият тест разчита на антителата в организма. Учените са създали база от 100 000 фрагменти от синтетични протеини. Всеки от тях представлява малка част от даден вирус, който може да бъде разпознат от антителата. Когато протеините са добавени към капка кръв антителата се свързват със съответните фрагменти. След това учените изолират антителата и според свързания фрагмент, разпознават какъв вирус в миналото е атакувал организма и какви антитела са създадени в негов отговор.

VirScan вече е изпробван успешно върху повече от 500 души с цял свят. Резултатите показват, че те средно са имали по 10 различни вирусни инфекции.

Работата по новия кръвен тест не е приключила – някои учени са скептични доколко е способен да засече всички вирусни заболявания. Самите му създатели са наясно, че към момента ефективността му не е максимална, но са оптимистично настроени относно усъвършенстването му. Една капка кръв и имате цялата си вирусна истрия – определено е нещо, което си струва да се постигне!

Източник: http://news.sciencemag.org/biology/2015/06/new-test-could-reveal-every-virus-thats-ever-infected-you

Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори