Нов микроскоп може да наблюдава химичните реакции в реално време!


Един от най-силните видове микроскопи е атомно-силовият микроскоп (АСМ). При него се използва много миниатюрна сонда, която се привлича или отблъсква от наблюдаваната повърхност. С АСМ могат да бъдат наблюдавани дори отделните водородни връзки, както бе сторено за първи път през 2013.

hydrogen-bond

Недостатък на този вид микроскопи е, че те са твърде бавни и могат да се използват само за улавянето на неподвижни изображения – нещо, което ги прави безполезни за наблюдението на процеси, като химичните реакции например. Но сега това вече е минало! Учени от Масачузетският технологичен институт създадоха усъвършенстван модел АСМ, който прави възможно наблюдението на химични реакции в реално време!

Новият модел АСМ е 2000 пъти по-бърз от всеки друг съществуващ подобен микроскоп. С негова помощ могат да бъдат наблюдавани и заснемани най-разнообрази процеси и динамиката на протичането им.

При проведена демонстрация учените са показали разтварянето на  проба калцит с големина 70-на-70 микрона под въздействието на киселина.

Понастоящем микроскопът позволява наблюдаваните процеси да се заснемат със скорост от около 8-10 кадъра за секунда. Създателите му обаче тепърва ще го усъвършенстват, като целта им е да постигнат 30 кадъра за секунда.

Със сигурност новият микроскоп ще ни позволи да узнаем още повече за процесите на микро-, от които зависят толкова много неща на макро ниво…

Източник и снимки: http://news.mit.edu/2015/new-microscope-real-time-videos-nanoscale-1214

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори