Откриха нов клон в дървото на живота!


Канадски учени обявиха изненадващо откритие. Те съобщиха за два вида новооткрити микроорганизми, които заедно с други подобни на тях, известни от по-рано, се оказаха цял нов клон в дървото на живота!

Микроскопичните създания са наречени хемимастиготи – едноклетъчни камшичести организми. Те са еукариоти (клетките им имат ядро, в което е събран генетичния материал), но класифицирането им винаги е било проблемно, още от откриването на първите подобни организми през 19-ти век. Но с последното изследване този проблем вече е решен.

В рамките на изследването за първи път е направен генетичен анализ на хемимастиготите. Той е потвърдил, че като организми, те не могат да бъдат причислени към животните, растенията или гъбите. Всъщност, трябва да се върнем поне половин милиард години назад, за да появи техен прародител, който да има нещо общо с другите клони на живота!

Открития като това за пореден път показват, че независимо колко сме увеличили познанията си за света около нас, винаги има нови и нови неща за откриване, изучаване и разбиране.


Източник: CBC News

Снимки: Yana Eglit/Nature

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори