Нов ензим превръща всяка кръв в универсална


Навременното кръвопреливане в някои критични случаи е единствената разлика между живота и смъртта. Но кръвта винаги не достига. А проблемът се усложнява и от различните кръвни групи. Нова разработка на учени от Университета на Британска Колумбия, са на път да решат последния проблем.

Учените използват специален ензим, премахващ антигените от кръвните груби и А и В. В резултат се получа кръв, която по свойствата си е близо до универсалната нулева кръвна група.

Новият ензим е създаден постепенно, като върху изходната му форма са прилагани различни мутации, водещи към крайния му вид. Процесът е повтарян многократно, докато се получи ензим с желаните качества. По този начин учените са успели само за 5 поколения на ензима да повишат ефикасността му  на отрязване на антигените 170 пъти.

Работата все още продължава, тъй като новосъздадения ензим все пак не премахва всички антигени, а тялото е особено чувствително и към най-малките кръвни промени. Бъдещият напредък в тази област може в голяма степен да облекчи нуждата от навременно кръвопреливане в спешни случаи.

Източник: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja5116088

Снимка: Pyxabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори