Нов ДНК тест ще революционализира бързото засичане на болести


Австралийски учени разработиха нов, невероятно чувствителен ДНК тест, при който само една капка е достатъчна, за да се засекат най-различни болести при хората, растенията и животните. Тестът ще има голямо значение както в областта на медицината, така и в растениевъдството и животновъдството.

Тестът работи подобно рН тестовете в плувните басейни и дава резултат само за 90 минути. Той е способен да засича вируси, бактерии, гъбички или паразити и може да бъде използван дори на място – далеч от болничните заведения,  в полето или фермите.

Тестът работи, като след поставянето на капка съдържаща ДНК проба, се оцветява различно в зависимост от засеченото заболяване. Чувствителността е наистина висока – според учените може да бъде засечено наличието дори само на няколко молекули ДНК в кръв, слюнка или проба от почвата.

Проведените опити са показали висока точност в откриването на заболявания при хората, като HIV, малария, туберкулоза, вируса H1N1, както и Е.коли във вода, говежди херпес вирус и гъбички по селскостопанските култури. Възможно е дори засичане на маркерите на някои видове ракови заболявания.

Първото реално приложение на новия тест, ще бъде в Камбоджа, където ще се търсят патогени в храната.

Източник: http://phys.org/news/2015-03-revolutionise-disease-people-crops-stock.html

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори