Разработва се изкуствен бъбрек, който може да премахне нуждата от диализа


По света има около 2 милиона души, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност, които имат спешна нужда от трансплантация на нов бъбрек. Броят на донорите обаче е чувствително по-малък и реалността е, че пациента често чака между 5-10 години. През цялото това време той трябва да бъде на диализа – осигуряване на основните функции на бъбреците, чрез използване на външна машина.

Това е сложен и нелек процес, който е далеч от идеалното решение. Но сега нов медицински пробив дава надежди, че диализата може да бъде заменена от био-изкуствен бъбрек, който да се имплантира в тялото.

Екип учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско обявиха за създаването прототип на био-изкуствен бъбрек, комбинация от машина и бъбречни клетки.

Бъбрекът успешно е имплантиран в лабораторни прасета и е доказано, че не няма нежелани странични ефекти върху организма им. Това е първата демонстрация на успешно имплантиране на бъбречни клетки в голям бозайник, без се използват имунопотискащи медикаменти.

Устройството съдържа система за пречистване на кравта, наречена хемофилтър. Тя е изградена от тънки силиконови мембрани, които пречистват преминаващата през тях кръв. То също така съдържа и биореактор, в който има отгледани в лабораторни условия човешки бъбречни клетки.

Учените, разработили иновативното устройство, очакват разрешение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ за пристъпване към клинични тестове с хора.


Източник и снимки: University of California San Francisco

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори