Нов апарат се приземява на Марс днес


ОБНОВЛЕНИЕ 4: Получена е и първата снимка на Марс от InSight, която допълнително потвърждава, че апарата е изправен и готов за работа.

ОБНОВЛЕНИЕ 3: InSight  успешно се приземи на Марс и е готов да отвори нова глава в изследването на планетата, която може би един ден ще стане наш втори дом!

ОБНОВЛЕНИЕ 2: Началото на спускането на InSight е положено! Започват напрегнати минути, в очакване на благополучното приземяване на апарата…

ОБНОВЛЕНИЕ 1: Живото излъчване в YouTube вече започна  и членове на екипа, стоящ зад мисията InSight разказват подробности за нея, в очакване на началото на спускането на модула към Марс.

След като пропътува около 480 милиона километра, нов апарат на NASA днес ще опита да се приземи на Марс и да започне изцяло нов етап в изследването на Червената планета.

Мисията InSight започна на 5 май тази година. Целта ѝ е за първи път да се проучи вътрешността на Марс. Част от изследванията включват сондиране на почти 5 метра под повърхността – много повече, в сравнение с досегашните мисии, които успяваха да проникнат едва няколко сантиметра. Апаратът е оборудван и със сеизмометър, с който ще се търсят признаци за сеизмична активност на планетата. Допълнителни инструменти ще изследват и повърхността около апарата. Събрани, данните от всичките инструменти ще предоставят на учените ценна информация за това как са образувани скалистите планети, като Марс (и Земята), дали планетата е сеизмично активна и дали често е претърпявала сблъсъци с метеорити. Но преди всичко това да се случи, InSight  трябва да оцелее при опита си да се приземи на Марс.

Марс е трудно място за достигане и изследване – повече от половината опити за приземяване са неуспешни – било то поради човешка грешка, дефект в системите, неблагоприятни условия или просто лош късмет. Последната неуспешна мисия, беше Скиапарели на Европейската космическа агенция през 2016 г., когато компютърна грешка запрати спускащия се апарат в неконтролируемо въртене, довело до разбиването му на повърхността.

InSight ще навлезе в атмосферата на Марс с малко под 20 000 км\ч. В момента на достигане на повърхността скоростта на апарата трябва да падне до едва 8 км/ч. Всичко това трябва да се случи в рамките на минути, благодарение на специален свръхзвуков парашут, както и на двигатели, които рязко да забавят падащия апарат в последните секунди от спускането му към планетата.

Последното успешно спускане Марс на апарат на NASA беше през 2012 г., когато еднотонния марсоход Curiosity започна мисията си, продължаваща и до днес.

Спускането на InSight ще може да се наблюдава на живо от канала на NASA и се очаква да започне около 21 ч. наше време. Можете да го гледате по-долу или директно в YouTube.


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори