Откриха нов антибиотик, съдържащ арсен


Антибиотичната резистентност се превръща във все по-сериозен проблем за общественото здраве. Инфекциите с резистентни бактерии водят до нарастване на заболеваемостта и смъртността, а също и до увеличаване на продължителността на болничния престой. Поради това през последните години все по-важно става откриването на нови антибиотици, към които бактериите все още не са развили устойчивост.

Международен екип от учени обяви за откриването на нов вид широкоспектърен антибиотик, съдържащ арсен. Наречен арсинотрицин (arsinothricin, AST), той е природен продукт на дейността на някои бактерии, живеещи в почвата. Досега не е откриван друг подобен антибиотик и учените вече възлагат надежди на него.

Макар да е отровен за организма, в подходящи дози арсенът има приложение в медицината от вече повече от век. Ранните тестове на AST, извършени върху човешки кръвни клетки, не показват той да има вредни ефекти.

Тестовете показват, че AST е много ефикасен срещу някои от най-известните бактерии, застрашаващи общественото здраве. Учените са в процес превръщане на AST в лекарство – скъп и продължителен процес, който лесно може да отнеме и 10 години. Работата им обаче остава важна, защото ако ефективността и безопасността на антибиотика се потвърдят, лекарствата, базирани на него, реално ще спасяват човешки животи.


Източник: Communications Biology

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори