Ново устройство може да „чуе“ думите в главата ви


Субвокализацията или изричането на думите наум, е практика при немалко хора. Макар при четене тя да забавя скоростта, при някои хора това е начин за по-пълното разбиране и възприемане на прочетената информация. А сега изследователи от Масачузетския технологичен институт откриха как да я използват… като начин за взаимодействие с компютъра!

Известен факт е, че когато изречете дума наум мозъкът ви изпраща невромускулни сигнали, които макар и слаби, могат да бъдат регистрирани с помощта на съвременните технологии. Точно от това са се възползвали и учените.

Създаденото от тях устройство се поставя на лицето и улавя сигналите, когато произнесете една или друга дума наум. С помощта на система с елементи на изкуствен интелект, устройството различава отделните думи и ги превръща в действия за изпълнение от страна на компютърно или мобилно устройство.

Понастоящем устройството е използвано за дейности като навигация из компютърен интерфейс, получаване на информация за часа и др. подобни дейности, но реално възможностите за подобно взаимодействие с технологиите са почти безгранични.

Макар в сегашния си вид устройството да прилича повече на някаква медицинска апаратура, отколкото на устройство, предназначено за крайния потребител, не е трудно да си представим как с напредъка на технологиите неговите размери могат да бъдат сведени до незначителни (дори до степен на имплант), което би позволило да взаимодействаме с техниката около нас по начин, описван в научно-фантастичните произведения.


Източник и снимка: MIT

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори