Ново изследване подсказва защо алкохолът и цигарите често вървят ръка за ръка


Изследователи от Медицинското училище към Университета на Мисури откриха, че никотина потиска приспивното действие на алкохола. Това обяснява защо консумацията на алкохол и тютюнопушенето често са свързани.

От години данните сочат, че голям брой от алкохолно зависимите хора са и страстни пушачи. Но досега нямаше яснота защо това е така. Сега учените смятат, че вече знаят причината.

Нови изследвания, извършени върху лабораторни животни, на които са им давани дози алкохол и никотин, показват, че стимулирайки определен дял от мозъка, никотина успешно намалява появата на сънливост, която е естествена последица от по-голямата употреба на алкохол. В комбинацията си двете отрови стимулират центъра за удоволствие в мозъка. По този начин консумиращите алкохол остават в по-възбудено състояние за по-дълго време, което пък им позволява да приемат още по-голямо количество алкохол.

Според данни на Световната здравна организация, всяка година никотина и алкохола са отговорни за над 7 милиона смъртни случая по света.

Източник: http://medicalxpress.com/news/2015-10-alcohol-drinkers-smokers.html

Снимка:  MU Health

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори