Ново изследване за пореден път отхвърли опасенията за вредни излъчвания на мобилните телефони


През годините, следващи появата и все по-широкото разпространение на мобилните телефони, са провеждани не 1 и 2 изследвания, целящи да установят дали излъчването на тези апарати няма измерими вредни последствия върху човешкото здраве. Едно ново изследване, идващо от Австралия, може да успокои онези от вас, които все още се притесняват от това.

Изследването обхваща населението на Австралия и е с продължителност от 29 години – от 1982 до 2013. Учените са изследвали дали има връзка между броя на регистрираните случаи на рак на мозъка и разпространението на мобилните телефони. Данните сочат, че за този период няма сериозни промени в броя на регистрираните случаи на рак мозъка. Има леко увеличение в броя при мъжете и стабилно ниво при жените. Всъщност последното значимо увеличение на случаите на това заболяване е било през 70-те години на 20-ти в., когато мобилните телефони дори не са били наоколо.

Спрямо други подобни изследвания данните от новото изследване имат по-голяма тежест, защото в Австралия по закон всички случаи на рак трябва да се регистрират, което в случая води до по-висока точност на данните.

Изглежда, че поне тази тревога може спокойно да отпадне от дневен ред…

Източник: http://dx.doi.org.sci-hub.bz/10.1016/j.canep.2016.04.010

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори