Новооткрит роднина на тиранозавър рекс може да е бил дори по-голям от него


Палеонтолози откриха нов вид тиранозавър, който десетилетия наред се е криел пред очите ни. Новоидентифицираният досега вид, Tyrannosaurus mcraeensis, е най-близкият известен роднина на небезизвестния тиранозавър рекс (Tyrannosaurus rex,, T. rex.) и може да е бил дори по-голям от него.

Частичният вкаменен череп, довел до идентифицирането на T. mcraeensis, първоначално е открит през 1983 г. в Ню Мексико. Първоначално класифициран като череп на T. rex, той е изложен в Музея по естествена история и наука на Ню Мексико (NMMNHS) в продължение на години. През 2013 г. обаче екип от палеонтолози решава да преоцени черепа, след като забелязва едва доловими аномалии във формата му.

Последвалото проучване разкрива, че черепът датира отпреди 73 до 71 милиона години, по време на периода креда. По този начин T. mcraeensis е по-стар от T. rex с между 3 и 5 милиона години.

Разликата във възрастта е важна улика, че са открили нов вид. Но e имало и съществени морфологични разлики, отличаващи T. mcraeensis от T. rex.

Размерите на черепа предполагат, че този конкретен T. mcraeensis е бил с приблизително същия размер като типичния възрастен T. rex, който е израствал до около 12 метра дължина. Възможно е обаче други индивиди от същия вид да са били още по-големи, тъй като е слабо вероятно този единствен засега открит череп да е бил на най-големия представител на вида.

Най-близките досега известни роднини на T. rex бяха двойка тиранозаври на име Tarbosaurus bataar и Zhuchengtyrannus magnus, открити в Китай и Монголия.


Източник: Dalman, S.G., Loewen, M.A., Pyron, R.A. et al. A giant tyrannosaur from the Campanian–Maastrichtian of southern North America and the evolution of tyrannosaurid gigantism. Sci Rep 13, 22124 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-47011-0

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори