Новооткрита частица крие обещание за революция в електрониката


Учени от Университетът в Принстън откриха безтегловна частица, описана преди повече от 85 години, способна да промени света на електрониката.

Описана теоретично от Херман Вейл през 1929, тя има уникални свойства – стабилна е, може да създава напълно безтегловни електрони и поставена в кристал, едновременно има свойствата на материя и на антиматерия.

Фермионите са частиците, изграждащи материалния свят около нас (електрони, протони и т. .н.). Електроните (както и всички останали фермиони) могат да се сблъскват, при което губят енергия и не могат да имат едно и също състояние на една и съща позиция по едно и също време.

Фермионите на Вейл, бидейки безтегловни, нямат това ограничение. Всъщност теоретичното им описание води до извода, че създадените от тях електрони, ще са способни да се движат много по-бързо в електрическата верига. Съгласно последно проведените експерименти, тези им качества се потвърждават. Тези електрони са способни да се движат най-малко 1000 пъти по-бързо, отколкото тези в обикновени полупроводници.

Източник: http://www.princeton.edu/main/news/archive/S43/64/59M11/index.xml?section=newsreleases

Снимка: Danielle Alio, Office of Communications

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори