Нови синтетични кръвоносни съдове могат да спасят много човешки животи


Австрийски учени създадоха биоразградими изкуствени кръвоносни съдове, които след време биха могли да направят донорството излишно.

Изкуствените кръвоносни съдове са направени от вид полимер, наречен еластомер. Той има висок вискозитет и еластичност, което позволява на учените да създадат кръвоносни съдове със свойства близки до тези на истинските.

Полимерът има леко пореста структура, позволяваща на малки количества кръв да преминават през него. По този начин  тъканите, намиращи в съседство, са стимулирани да се развиват.

Новите кръвоносни съдове вече са изпробвани в лабораторни мишки, където са показали много добри резултати. Там с времето те са били усвоени от организма и постепенно заменени с естествени кръвоносни съдове. Бъдещият напредък на тази разработка може многократно да подобри лечението на атеросклеротичните съдови нарушения, които са основна причина за множество заболявания, сред които диабет, инфаркт и инсулт.

artificial_vessel1

На снимката по-горе: В лабораторни условия, синтетичните  (вляво) и естествените (вдясно) кръвоносни съдове, се срастват добре.

Източник: http://www.wired.co.uk/news/archive/2015-04/28/artificial-blood-vessels

Снимка: TU Wien

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори