Нови доказателства сочат, че РНК може да е в основата на зараждането на живота


От години учените предполагат, че живота на Земята може да възникнал от рибонуклеиновата киселина (РНК). Но нямаха достатъчно доказателства за това. Досега.

Учени от Мюнхенският университет в Германия успяха да покажат, че ключовите съставки, чието комбиниране може да доведе до появата на РНК, може да са били налични в най-древната история на Земята.

Проблемът пред утвърждаването на подобна хипотеза досега беше, че от 4 градивни елемента на РНК – урацил, цитозин, аденин и гуанин – само за първите два имаше данни, че са били налични на древната Земя. Но учените успяха да пресъздадат условия, при които е възможно образуването на аденин и гуанин.

Хипотезата е, че мравчената киселина, която може да бъде открита в някои комети, е донесена при навлизането им в земната атмосфера. Там тя би могла да образува реакция с вещества, наречени пурини, в резултат на което да се образуват още повече пурини, включително аденин и гуанин, които спадат към тази група съединения.

Ако тази хипотеза е вярна, то тогава РНК се превръща в сериозен кандидат за основоположник на живота, бидейки първата молекула, която може да се самовъзпроизвежда.

Разбира се, ще са необходими вероятно още години изследвания, преди да може да се даде окончателен отговор загадката на живота. Но самият факт, че постепенно повдигаме булото ѝ е много, много вълнуващ!


Източник: http://science.sciencemag.org.sci-hub.bz/content/352/6287/833

Снимка: Center for RNA biomedicine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори