Нови адаптивни лещи може да подобрят зрението на остаряващите очи


С възрастта очите ни губят способността да се фокусират бързо върху близкостоящи предмети. Поне отчасти това се дължи втвърдяването на естествената ни леща в окото.

Ако не разглеждаме носенето на очила като опция, понастоящем този проблем е решим отчасти чрез поставянето на изкуствен имплант – многофокусна леща. Тя позволява на човек да вижда ясно както наблизо, така и надалеч. Тя обаче си остава изкуствено тяло, внесено в организма и като такова не е идеално решение.

Европейски учени може би ще донесат промяна в това отношение. Комбинирайки лазерна технология с напредъка в създаването на лещи, те създадоха органични импланти, които по естествен път могат да променят формата си – съвсем като истинските ни лещи в очите. Те са в състояние да пресъздадат функциите на естествените лещи в младите очи.

Чрез помощта на лазерните инструменти е възможно да се създадат органични лещи, които са съобразени с особеностите на окото на конкретния пациент. Първоначално се изгражда компютърен модел, от който специалистите правят гъвкав имплант, който се свързва директно към очните мускули – точно като естествената очна леща, която замества. Чрез свиването и отпускането си, мускулите упражняват сила върху лещата, която променя формата на повърхността ѝ, а оттам и фокуса.

Източник: http://www.euronews.com/2015/03/23/vision-of-the-future-new-adaptable-lens-to-prolong-sight-of-aging-eyes/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори