Нова форма на живот може да наложи обновяване на учебниците по Биология


От край време биолозите считат, че еукариотите – организми, чиито клетки притежават обособено ядро, съдържащо ДНК – трябва да имат и митохондрии. Новооткрита форма на живот нагледно показва, че това далеч не е задължително!

Митохондриите, често наричани „клетъчни енергийни фабрики“, са клетъчните органели, отговорни за осигуряването на клетката с енергия. Но както изглежда, животът намира начин да съществува дори и без тях!

Учени от Университетът в Британска Колумбия, Канада, откриха първия еукариотен организъм, който няма митохондрии в клетките си.

Микробът е от род Monocercomonoides и е открит в проби, взети от червата на чинчила, домашен любимец на един от учените. След проведен генетичен анализ, учените не са открили и следа от митохондриална ДНК.

eukaryote without mitochondria

Тези микроби живеят в бедна на кислород среда, а учените отдавна са забелязали, че често организмите, живеещи в подобна среда имат намален брой митохондрии.  В допълнение средата е и богата на хранителни вещества. Тази комбинация вероятно позволява на Monocercomonoides директно да абсорбират хранителните вещества и да ги разграждат с ензими, без да имат нужда от митохондрии.

Откритието ще трябва да бъде потвърдено отново и отново, преди да се наложи реална промяна в учебниците, но досегашните резултати все повече сочат, че именно това ще се случи. Животът винаги е готов да ни поднесе поредната изненада, често скрита под носовете ни!


Източник: http://dx.doi.org

Снимка: Dr. Naoji Yubuki

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори