Нова услуга позволява да говорите с близките си… дори след смъртта им!


В своят научно-фантастичен роман „Гейтуей IV“, излязъл през 80-те години на миналия век, Фредерик Пол разказва за едно далечно бъдеще, в което редом с другите удивителни неща, човечеството е намерило начин хората да продължават да съществуват дори след физическата си смърт, под формата на виртуални създания, които поддържат контакт с биологичните си близки и роднини. Както се оказва, известният автор е сгрешил – хората са на път да постигнат това не в далечното бъдеще – първата крачка вече е реалност!

DeepBrain AI e компания, предлагаща различни услуги, свързани с използването на изкуствен интелект (ИИ), която от тази година започва предлагането на уникална услуга – възможността отново да се срещнем и да поговорим с близките хора, които вече не са между нас.

Re;memory, както е наречена услугата, се базира на създаването на виртуален двойник на починалия, на база предварително събрани данни и ИИ технологии.

ИИ двойникът започва изграждането си още докато клиентът е жив. Това става чрез провеждането на интервюта с него. Чрез тях специалистите от DeepBrain AI събират различни житейски истории и спомени, и други данни, нужни за изграждането на възможно най-пълен профил на човека.

Следващата стъпка отнема около половин ден, в рамките на който клиента е в специализирано студио. Там се извършва видеозапис, данните от който се прехвърлят за обучението на ИИ двойника. Накрая процесът на дълбоко обучение създава виртуален човек, който в максимална степен прилича на физическия по външен вид, изражение на лицето, глас, интонация и навици. Когато този процес приключи, клиента може да проведе предварителна среща с него, за да провери резултатите.

Решението за виртуални хора на DeepBrain AI се основава на интерактивна технология за изкуствен интелект, която съчетава гласов и видеосинтез, обработка на естествен език и технология за разпознаване на реч, позволяваща общуване с потребителите в реално време и създаване на виртуални хора с фотореалистичен външен вид . Технологията за видеосинтез, базирана на дълбоко обучение, включва невербални части като синхронизация на устните, движения и изражения на лицето и позволява да се създадат висококачествени виртуални хора.

Когато истинският човек вече не  е между живите, близките му могат да „срещнат“ с него, като посетят център на компанията. Там, в уютна обстановка и специална стая, оборудвана с висококачествен 400-инчов екран и с високопроизводителна звукова система, човек може да води двупосочен диалог с виртуалния двойник, който да продължи до около 30 минути. В рамките му двете страни могат да обменят както спомени за минали събития, така и нови мисли.

Горната услуга е само едно от сякаш безкрайните приложения, които системите с елементи на ИИ намират през последните години. Очаква ни вълнуващо бъдеще!


Източник и снимки: DeepBrain AI

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори