Нова техника позволява да видим повече от старите снимки на Титан


За своята вече 10-годишна мисия около Титан – най-големият спътник на Сатурн и втори по големина в Слънчевата система – космическия кораб Касини осигури огромен брой снимки. Вече почти половината от повърхността на Титан е картографирана.

Заради наличието на атмосфера, а и заради технологичните ограничения на Касини, много от снимките са с характерна зърненост на изображението. Тя пречи на учените да различат най-малките детайли в снимката. Щеше да  е хубаво, ако можеше да погледнем още по-добре към този чужд свят, нали? Оказва се, че това вече е възможно, при това е приложимо към вече съществуващите снимки!

Учените разработиха специална техника, нагодена към радарните изображения, получавани от Касини. Техниката се нарича „Despeckle“ и ще е позната на онези от вас, които са се занимавали повече с графична обработка. С нейна помощ се премахва случайният цифров шум от изображението, който няма нищо общо с реално снимания обект и пречи за наблюдението му.

Благодарение на това, старите снимки на Касини водят втори живот, разкривайки невиждани досега детайли от повърхността на Титан. Убедете се сами!

anewwaytovieЛявата снимка е оригиналната, получена от радарите на Касини. Дясната е получена с помощта на новата техника.

1-anewwaytovie

Част от северната полярна област на Титан, получена чрез изчистване на излишния цифров шум.

2-anewwaytovie

Горе – оригинални снимки. Долу – получени чрез despeckle.

Снимки: NASA/JPL-Caltech/ASI

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори