Нова техника за генно модифициране обещава лечение на рак на кръвта и други заболявания


Австралийски учени разработиха нова техника за промяна на гените, която с висока степен на прецизност може да открива и унищожава раковите клетки при рак на кръвта.

Чрез откриване и унищожаване на критично важен за раковите клетки ген, учените от Института Walter and Eliza Hall, успяха да унищожат човешки лимфомни клетки. Изследването е публикувано в специализираното издание Cell Reports, доказателство за наличието на работещ метод за директно лечение на болести, причинявани от генетични грешки.

За целта учените са адаптирали вече съществуваща техника за промяна на гените, наречена CRISPR. Тя съществува от 2012 когато учените откриха, че някои бактерии притежават своеобразен механизъм, чрез който могат „в движение“ да си изработват имунитет срещу досега непознати за тях заболявания. Именно тези бактерии се използват от учените, за да открият и унищожават чужда за организма ДНК. Това става чрез използването на специален белтък, наречен Cas9.

В случая модифицирана техника CRISPR успешно е използвана, за да бъдат убити човешки лимфонни клетки на Бъркит, чрез премахването на MCL-1 – ген, запазващ раковите клетки живи.

Техниката CRISPR се радва на растяща популярност, заради високата степен на прецизност и ефективността си. Това е първият случай, в които е демонстрирано успешното ѝ използване и при раково заболяване. Според думите учените, „CRISPR e бърза, лесна и ефикасна технология, с бързи резултати при модифицирането на гени“.

Източник: http://medicalxpress.com/news/2015-03-genome-editing-technology-blood-cancers.html

Снимка: MedicalXpress

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори