Откриха нова стабилна неутронна структура


Учени от Университетът на щата Айова успяха да демонстрират съществуването на субатомна структура, дълги години считана за невъзможна.

Използвайки суперкомпютър за извършване на сложни симулации, учените показаха, че описаната преди повече от 40 години структура от неутрони, наречена тетранеутрон, действително може да се образува.

e14_2

Неутроните са елементарни частици, които нямат заряд. Сами по себе си те са много нестабилни в рамките на минути се превръщат в положително заредени протони. Група от 2 или 3 неутрона не е достатъчна за образуването на стабилна структура, но новите симулации показват, че 4 неутрона са достатъчни за получаването на такава.

Времето на живот на един тетранеутрон е 5х10-22 секунди. Това може да е изглежда невъобразимо кратко време, но се оказва достатъчно, за да може получената структура да бъде изучавана.

Единствената друга известна неутронна структура досега бяха неутронните звезди. С големина, започваща от една няколко километра, те могат да имат маса по-голяма от нашето Слънце и са едни от най-чудатите космически обекти.


Източник: http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.117.182502

Снимка: APS/Alan Stonebraker

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори