Нова неинвазивна терапия помага на парализирани отново да раздвижат краката си


Пет пациента с пълна моторна парализа, успяха отново волево да раздвижат краката си, след като преминаха през експериментална неинвазивна процедура.

Процедурата включва електростимулация на гръбначния стълб, чрез външно разположени електроди в основата на гърба на пациентите. В началото на разработката са били необходими импланти, но това вече не е необходимо.

Електростимулацията е подпомагана и от приемането на лекарството buspirone, което действа по подобие на невротрасмитера серотонин, за който от по-рано се знае, че води до появата на движения, наподобяващи ходене, при опити с мишки.

Всички пациенти са били парализирани от най-малко 2 години. В продължение на 18 седмици всеки един от тях е получавал 45-минутна стимулация веднъж седмично.  Последните 4 седмици те са вземали и buspirone. През периода на лечението пациентите са започнали волево да могат да движат краката си по начин, наподобяващ ходене. След прекратяване на лечението, те са запазили тази си възможност. Макар тези движения да не са достатъчни да ги изправят на крака (все още), те са едно невероятно обнадеждаващо начало!

Следващата стъпка от изследванията ще бъде учените да разберат дали с продължение на лечението и с подходяща рехабилитация, пациентите ще могат да стъпят на крака отново. Резултатите от тази работа могат да върнат нормалния начин на живот на огромен брой хора по света!

Източник: http://www.nih.gov/news/health/jul2015/nibib-30.htm

Снимка: Edgerton laboratory/UCLA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори