Нова девета планета далеч отвъд орбитата на Нептун?! Най-вероятно – да!


Двама учени от Калифорнийският технологичен институт направиха вълнуващ космически анонс. Те обявиха данни от изследванията си, според които далеч отвъд орбитата на Нептун се скита непозната досега, девета планета в Слънчевата система!

Единият от учените,  Mike Brown, вече има вземане-даване с далечни планети. През 2005 г. именно негово откритие бе основната причина Плутон да бъде декласифицирана като планета и да придобие статута на планета-джудже.

Учените са направили откритието си, след щателни наблюдения над конфигурацията на няколко космически скални къса, отвъд орбитата на Плутон. Наблюденията им показали, че те образуват необичайни подравнени конфигурации, вероятността за които да са напълно случайни е под 0.007%.

На база измерванията учените очакват новият, най-вероятно газов свят да е 10 пъти по-масивен  и 4 пъти по-голям от Земята.

Това което би му помогнало да се измъква толкова време незабелязан, е огромната му отдалеченост от Слънцето. В най-далечната част от орбитата си, новата планета е на разстояние от почти 150 милиарда километра! Такова разстояние дори светлината изминава за 1 седмица!

Все пак учените са оптимисти относно директното му наблюдение посредством телескоп, щом вече знаят какво да търсят. Те са на мнение, че до 5 години такова директно наблюдение ще бъде осъществено и с това съществуването на новия свят ще бъде окончателно потвърдено.

2016 започва много вълнуващо във всички сфери на науката!

Източник: http://www.caltech.edu/news/caltech-researchers-find-evidence-real-ninth-planet-49523

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори