Учени обявиха началото на нова геоложка епоха, предизвикана от човека


На провелият се в Кейп Таун, Южна Африка, Международен геоложки конгрес екип учени предложиха формално да се даде началото на нова геоложка епоха, предизвикана от влиянието на човека върху околната среда.

Нова ера се нарича Антропоцен и началната ѝ точка е фиксирана през 1950 г., когато вследствие на провежданите ядрени опити по онова време, земната повърхност се сдобива с нов слой, с явно отличаваща го от другите радиоактивност. Новата епоха слага край на продължилата 11 700 години епоха Холоцен. В научните среди за Антпороцен се говори от поне десетилетие, но едва сега предложението бе внесено официално.

Състоящата се от 35 члена група учени вече от няколко години върви към момента на окончателно обявяване на новата епоха. На провело се гласуване 30 от тях са били в подкрепа на обявяването ѝ. Сега, когато предложението е внесено официално, предстоят сериозни довършителни изследвания, които могат да отнемат до няколко години. Тяхната цел ще бъде да се съберат възможно най-сериозни доказателства, че човешкото въздействие върху планетата има глобални измерения. Когато те бъдат събрани и ако бъдат приети, финалната дума по официалното обявяване на началото Антропоцена ще има Изпълнителния комитет към Международния съюз на геоложките науки. Учените, водещи изследването са уверени, че новата епоха скоро ще бъде приета.

Освен влиянието на ядрените опити, учените разполагат и с други немалко данни, илюстриращи до каква степен се повлияли на Земята – силно увеличените равнища на CO2; ускореният темп на изчезване на растителни и животински видове; удвоеното съдържание на фосфор и азот в почвите през последния век и още много други.


Източник: phys.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори