Физици за първи път откриха неутрино, получено от ускорител на частици


Международен екип от физици от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) за първи път откриха неутрино, произведено от ускорител на частици, Научният пробив обещава да задълбочи разбирането ни за тези неуловими субатомни частици, които играят ключова роля в процеса на горене на звездите и могат да хвърлят светлина върху далечни части на Вселената.

Неутриното е сред най-разпространените частици в космоса, но е много трудно да бъде открито, тъй като преминава през материята почти без да взаимодейства с нея. Поради тази причина тези частици често са наричани „призрачни“.

Екипът, ръководен от изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн (UCI), е използвал нов детектор на частици, наречен FASER (Forward Search Experiment), инсталиран в Големия адронен колайдер (LHC) на CERN в Женева, Швейцария. FASER е проектиран да открива частици, получени при сблъсъци между протони в LHC при изключително високи енергии.

Откритите от FASER неутрино са подобни на тези, които се откриват, когато космически лъчи предизвикват дъжд от частици в земната атмосфера. Тези космически неутрино могат да пътуват на големи разстояния и да предоставят информация за далечни астрофизични източници.

FASER е уникален сред експериментите за откриване на частици, тъй като може да изследва неутрино с много висока енергия, което не е обхванато от други експерименти. Учените планират да продължат изследванията си с новия детектор по време на следващото пускане на LHC, което ще започне през 2025 г.


Източник и снимка: UC Irvine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори