Непознати за науката бактерии бяха открити на Международната космическа станция


Учени от САЩ и Индия обявиха необичайно откритие – 4 щама бактерии, от които 3 са били непознати досега, обитават Международната космическа станция (МКС).

Всичките 4 щама принадлежат към семейство бактерии, обикновено срещащи се в почвата и водата, и действието им е полезно – улавят азота, подпомагат растежа на растенията и са способни да спират растителните патогени.

На пръв поглед е странно как подобни бактерии са се озовали на МКС. Но през годините там са проведени не един и два експеримента, свързани с отглеждането на растения в условията на безтегловност. Затова не е толкова чудно, че на борда са се „промъкнали“ бактерии, свързани с тях.

Един от четирите щама е от вида Methylorubrum rhodesianum, а останалите са сродни на него и са именувани F7SW-B2T, IIF1SW-B5 и IIF4SW-B5. Те вероятно ще бъдат наречени Methylobacterium ajmalii, на името Ajmal Khan – именит индийски учен по биоразнообразието.


Източник: Bijlani Swati, Singh Nitin K., Eedara V. V. Ramprasad, Podile Appa Rao, Mason Christopher E., Wang Clay C. C., Venkateswaran Kasthuri; Methylobacterium ajmalii sp. nov., Isolated From the International Space Station; Frontiers in Microbiology, Vol. 1, 2021; https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fmicb.2021.639396 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори