Неочакван възможен причинител на болестта на Алцхаймер


През последните години сред учените, изследващи болестта на Алцхаймер постепенно се затвърждава убеждението, че това не е просто болест, а инфекция.

Макар точните механизми на възникването и разпространението ѝ все още да не са напълно известни, едно ново изследване дава може би най-ясните доказателства за това, кой е главния виновник за болестта. А той определено е неочакван – бактерията, причиняваща хроничен периодонтит (възпаление на венците)!

Изследването е проведено от учени от Университета на Луисвил. В рамките му те са изследвали мозъците на пациенти, починали от Алцхаймер и са се натъкнали на интересно откритие – във всички мозъци е присъствала бактерията Porphyromonas gingivalis – същата, отговорна за възпалението на венците.

Наличието на тази бактерия при някои хора води до постепенното ѝ заселване в определени региони на мозъка, където отделя два отровни ензима, комбинирани с увеличено производство на амилоид бета (Aβ) – специфичен протеин, често свързван с болестта на Алцхаймер.

По-нататъшно изследване в тази насока може да доведе до разработването на лекарства – инхибитори на бактерията, които да спират и дори да обръщат развитието на тежката болест.


Източник: Alzheimer’s Research UK

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори