„Невъзможна“ планета озадачава астрономите


Астрономи откриха планета тип газов гигант,  която според настоящите разбирания за формирането на планетите не би трябвало да съществува

Наречена TOI-5205b, планетата е приблизително с размерите на Юпитер и обикаля около малка звезда тип червено джудже. И точно това прави тази двойка крайно необичайна.

Червените джуджета са звезди, по-малки и студени от нашето Слънце, които обаче имат много дълъг живот. Досегашните наблюдения на подобен тип звезди са показвали, че те също като по-големите си събратя са способни да образуват планетни системи около себе си. Но обикновено тези планети са по-малки и определено не са газови гиганти. Точно такъв тип обаче е TOI-5205b. А червеното джудже, която я държи в орбита около себе си, е едва 4 пъти по-голямо от нея.

Настоящият модел на формиране на планетите предполага, че за образуването на скалисто планетарно ядро са необходими 10 земни маси скалист материал. След това около ядрото започва да се образува газ от диска, който в крайна сметка се превръща в газови гиганти като Юпитер. Но първоначалният диск на TOI-5205 не е имал достатъчно материал за образуване на планета тип газов гигант.

Поради съотношението на размерите си двойката тела са сравнително лесни за изучаване, тъй като планетата при всяко преминаване пред звездата блокира 7% от светлината ѝ. Астрономите възнамеряват да използват космическия телескоп „Джеймс Уеб“, за да разберат необичайната история на системата. Откриването на тази „забранена“ планета би могло да промени познанията ни за теорията на формирането на планетите и да получим по-голяма яснота за това колко често се образуват подобни космически тела.


Източник: Shubham Kanodia et al 2023 AJ 165 120; „TOI-5205b: A Short-period Jovian Planet Transiting a Mid-M Dwarf“; DOI 10.3847/1538-3881/acabce

Снимка: Katherine Cain, courtesy of the Carnegie Institution for Science

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори