На Международната космическа станция разцъфна първото цвете!


След като към краят на миналото лято космонавтите от Международната космическа станция (МКС) успяха успешно да си отгледат първата реколта салата и дори си хапнаха от нея, сега те отбелязаха пореден ботанически успех.

Космонавтът Скот Кели, част от екипа, текущо обитаващ МКС, се похвали, че успешно е отгледал първото цвете, разцъфнало в космоса!

zinnias-success

То е от вида Циния, чиито представители често красят летните ни градини. В космосът обаче условията са доста по-сложни и неблагоприятни и отглеждането на веселяшко оцветените цветя е било доста голямо предизвикателство.

Експериментът по отглеждане на растенията е започнал към края на 2015. Скоро след началото му обаче, той едва не се проваля, когато се оказва че предвидените системи за осигуряване на въздух и влага, не разпределят необходимите за пълноценно развитие на растения. Около Коледа част от растенията вече дори били мухлясали.

Именно в този момент Скот Кели решава да поеме грижата за цветята в свои ръце с довода, че „ако идем на Марс и отглеждаме различни култури, от нашата преценка ще зависи как ще се напояват“.  Изглежда, че решението му да се намеси е било правилно, защото няколко седмици по-късно, вече той и колегите му могат да погледнат към това живо парченце красота, донесено от Земята и разцъфнало в студения космос над нея!

CY3fukZUkAAqc0-

Експерименти като този ще дадат ценни знания за това, какво е необходимо, за да можем успешно да отглеждаме растения и на други планети, особено на Марс, който е най-вероятна цел за първа човешка колония.

Източник и снимки: https://twitter.com/StationCDRKelly

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори