Венера е вулканично активна планета


Преди повече от 30 години, в рамките на мисята „Магелан“, учените от NASA картографираха повърхността на Венера. Радарните изображения от мисията разкриха, че Венера е осеяна с вулкани, но по онова време не можеше да се определи дали някои от тях все още са активни. Новият анализ на тези 30-годишни архиви обаче разкри, че Венера е все още вулканично активна планета.

Установено е, че Маат Монс, най-големият вулкан на Венера, е бил активен през 1991 г. На снимка, направена през февруари 1991 г., вулканичният отвор, свързан с Маат Монс, изглежда почти кръгъл, с признаци на изтекла лава по външните му склонове,  а през октомври същата година е заснет да прелива от лава.

Това откритие потвърждава, че на Венера има съвременна геоложка дейност и дава на учените представа за откритията, които вероятно ще разкрие предстоящата мисия на NASA — VERITAS, която ще е първото завръщане към адската планета от  90-те години на миналия век насам. Новата мисия ще започне в рамките на десетилетие и целта ѝ е да сканира Венера от повърхността до ядрото.


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори