Уникална находка на гнездящ динозавър


Палеонтолози откриха рядка находка в Китай – динозавър, гнездящ върху яйцата си. Най-удивителната част обаче е, че вкаменените яйца са запазили следи от неизлюпеното му потомство!

Откритият динозавър е от вида Овираптозавър (наричан също овираптор). Името му в превод означава „крадец на яйца“ – израз на по-ранно погрешно схващане за начина му на живот.

Овираптозаврите са били изключително успешен род двукраки динозаври, живели през Кредния период на Мезозойската ера. Представителите му са варирали от дребни създания, до такива, тежащи по над тон. Типичните им белези са пера, дълъг врат и клюн. Любопитна тяхна особеност е, че особено старателно са подреждали яйцата си в почти идеален кръг.

Новата находка е отпреди 70 млн. години, в самия край на ерата на динозаврите. Тя е частично запазена, като черепът и някои други части липсват. В гнездото под овираптора има поне 24 вкаменени яйца, като някои от тях счупени и в тях се виждат кости от ембрионите. Някои от тях са били в краен стадии на развитието си, непосредствено преди излюпване. Това навежда учените на мисълта, че овирапторите активно са мътели, а не просто са пазели гнездата си, както понякога е допускано.

Находки като тази ни позволяват да погледнем в света на създания, изчезнали от лицето на Земята, далеч преди и най-далечните ни родственици да се появят на сцената на живота.


Източник: Shundong Bi, Romain Amiot, Claire Peyre de Fabrègues, Michael Pittman, Matthew C. Lamanna, Yilun Yu, Congyu Yu, Tzuruei Yang, Shukang Zhang, Qi Zhao, Xing Xu, An oviraptorid preserved atop an embryo-bearing egg clutch sheds light on the reproductive biology of non-avialan theropod dinosaurs, Science Bulletin, 2020, ISSN 2095-9273, https://doi.org/10.1016/j.scib.2020.12.018.

Снимки: Shundong Bi; Zhao Chuang

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори