Нарцисизмът може да доведе до по-ниски нива на стрес и да намали вероятността за поява на депресивни състояния


Хората с изразени нарцистични характеристики често са по-малко стресирани и по-защитени от депресия, сочат резултатите от ново изследване.

Изследването е проведено от екип учени от Кралския университет в Белфаст и обхваща над 700 души, взели участие в три отделни проучвания.

Обикновено нарцисизмът е част от т. нар. „тъмна тетрада“ – термин в психологията, включващ в себе си още и Макиавелизъм, психопатия, и садизъм. Нарцисизмът може да се прояви в различни направления. В едни случаи хората изпитват свръхразвито чувство за величие и важност, докато в други може да доведе до усещане за уязвимост, породено от схващането, че всички наоколо са враждебни.

Когато преобладава чувството за величие и важност, тогава нарцисизмът може да изиграе положителна роля по отношение умствената устойчивост на индивида. Хората с подобни качества по-рядко гледат на живота си като на изпълнен със стрес, което в крайна сметка води до положителен резултат от едно иначе преобладаващо отрицателно личностно качество.


Източник и снимка: Queen’s University Belfast

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори