Този трактор може да обработва земята напълно автономно!


Компанията John Deere, известна като голям производител на най-разнообразно селскостопанско оборудване и машини, обяви предстоящото пускане на първия напълно автономен трактор. Той трябва да е наличен на пазара „по-късно през тази година“.

Тракторът разчита на данни, постъпващи както от наземни сензори така и от GPS устройство. Тя разполага с 6 двойки стереокамери, които засичат околните обекти. Цялата постъпваща информация след това се обработва от инсталирана в трактора система, тип невронна мрежа. Когато към това се добави възможността за предварителна настройка на машината от страна на фермера, се получава автономна система, която с точност от около 2,5 сантиметра може да обработва дадено поле, на което е оставена.

Сред демонстрираните възможности на новата машина, е например тази фермерът отдалечено и в реално време да може да регулира скоростта и дълбочината на сеитба, на база постъпващата информация на телефона си.

Компанията счита, че новия трактор е начин да се подпомогне по-ефективното и по-стабилно земеделие в условията на постоянно нарастващо търсене и намаляващи ресурси. Точно кога ще бъде наличен и каква ще бъде крайната цена на умния трактор все още не известно. Почти сигурно е обаче, че големите земеделски производители ще имат интерес към развитието на подобни технологии, тъй като те имат потенциала в средно- и дългосрочен план да намалят разходите им за труд.


Източник и снимки: John Deere

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори