Наноботи доставят стволови клетки до определени тъкани в тялото


През последните години стволовите клетки се радват на нарастващ интерес от страна на учените. Способни да се превърнат в други видове клетки, на тях се гледа като на мощно оръжие в борбата срещу огромен брой заболявания. Но понастоящем доставянето им до точно определено място в тялото е далеч от лесно. Използва се инжекция, което прави процедурата трудна и рискова, особено когато става дума за труднодостъпни места в тялото.Но едно ново изобретение демонстрира, че в бъдеще това ще става все по-лесно.

Международен екип от южнокорейски и швейцарски учени демонстрираха работата си по съзваване на микроскопични медицински роботи – наноботи -, които са способни надеждно да доставят стволови клетки на точно определени места в тялото, без това да вреди на организма или пренасяните клетки.

Миниатюрните машини, които имат големина от едва 15 микрометра (μm), са изградени от специален полимер и съдържат в себе си малки количества никел и титан. Формата им е сферична или спираловидна – двата дизайна позволяват различен тип движения.

Веднъж вкарани в организма, наноботите се управляват с помощта на външен източник на магнитно поле. При опитите машините са подложени на различни тестове – пренасяне на клетки в жива мишка; пренасяне през изолиран кръвоносен съд и дори през отрязък от мозъка на лабораторна мишка.

Учените посочват, че наноботите са все още в ранен стадии на развитие. За прилагането им в практиката ще е необходимо лекарите да разполагат с начин да ги наблюдават в реално време. Въпреки това, свършеното до момента е важна крачка към бъдеще, в което телата ни може да са дом на невидима армия от миниатюрни роботи, грижещи се за здравето ни.


Източник: Science Robotics

Снимки: Jeon et al., Sci. Robot. 4, eaav4317 (2019)

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори