Прекомерната употреба на сол влияе негативно и върху мозъка


Ново изследване на учени от САЩ за първи път обръща внимание на начините, по които прекомерната употреба на сол се отразява на нормалната работа на мозъка.

Препоръчителното максимално дневно количество сол се определя на 2,3 гр., но вероятно голяма част от хората консумират далеч над него. Това обаче не остава без последствия.

Отдавна е известно, че хранителните режими с високо съдържание на сол допринасят осезаемо за повишаване риска от хипертония, която от своя страна е основен рисков фактор за сърдечно-съдовите и бъбречните заболявания. Но сега учените вече имат данни, че прекомерната употреба на сол се свързва и с повишен риск от инсулт и когнитивна дисфункция.

Новите данни идват от експерименти с лабораторни мишки, които в продължение на 12 седмици са получавали храна с високо съдържание на сол. При всички тях се е наблюдавала неизвестна досега реакция на имунната система, започваща от червата, която от своя страна е довела до нарушаване на кръвния поток в мозъка, а оттам – до когнитивна дисфункция.

Наблюденията сочат, че нарушения кръвен поток в мозъка се дължи на високата чувствителност на ендотелните клетки към високата концентрация на сол. Този вид клетки образуват ендотела – тънък слой клетки, покриващ вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Подробните изследвания са помогнали на учените да установят, че солта осезаемо намалява чувствителността на ендотела към ацетилхолина – нервотрансмитер, отговорен за разширяването на клетките.

Все пак, не всичко са лоши новини – опитите сочат, че около 4 седмици след спиране на високия прием на сол, са достатъчни за възстановяване на ендотела.


Източник: www.nature.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори