Най-ясното видео на извънслънчева планета!


Погледнете снимката по-горе. Няколко светли пиксела – гледката няма да разбие представите ни за красота. А сега я погледнете отново, но знайте това – вие гледате извънземен свят, отдалечен на 60 светлинни години от нас!

Планетата се нарича Beta Pictoris b и е газов гигант, с маса около 12 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Затъмненото петно на снимката е основната звезда в тази далечната слънчева система. Снимката е още по-впечатляваща, когато разберете, че светлината, която достига от планетата до нас…е около 1 милион пъти по-бледа от тази на звездата ѝ!

От нашата гледна точка, планетата би трябвало да е напълно невидима, но благодарение на екип от астрономи от Университета в Торонто и на инструмента  Gemini Planet Imager, монтиран на телескопа Gemini South telescope в Чили, ние можем да я видим. Специалният инструмент изчиства полученото изображение от всякакви деформации, причинени от земната атмосфера. След това се прилага специален филтър, който блокира светлината на основното светило и така се разкрива бледата светлина на един чужд свят.

А сега вижте и краткото видео на движението на  Beta Pictoris b, заснето от астрономите:

Източник: http://www.seti.org/seti-institute/press-release/watching-exoplanet-motion-around-distant-star

Снимка: M. Millar-Blanchaer/Dunlap Institute, F. Marchis/SETI Institute

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори