Най-ярката неутронна звезда, наблюдавана досега, поставя научните теории на изпитание


Учени от Институтът Кавли в Китай обявиха откриването на най-ярката свръхнова звезда, наблюдавана досега. Нейната яркост поставя на изпитание знанията на учените за начина, по-който масивните звезди приключват съществуването си.

Известно е, че масивните звезди завършват живота си с мощна експлозия, наречена супернова. Откритата звезда, наречена ASASSN-15lh е именно такъв тип. Но яркостта, която постига, е чудовищна спрямо всичко друго, наблюдавано досега. Измерванията показват, че във върховите ѝ стойности ASASSN-15lh е… 20 пъти по-ярка от всичките около 100 МИЛИАРДА звезди в Млечния път, взети заедно!!!

dong2HR1024x445 (1)

Вляво: Галактиката, в която се намира ASASSN-15lh, преди избухването на звездата. Вдясно: Яркостта на  ASASSN-15lh превишава тази на цялата галактика.

Подобна яркост е непозната на учените и изисква обяснение. Едно от най-вероятните обяснения, според тях, е, че свръхярката звезда допълнително се захранва с енергия от намиращ се в близост магнетар. Магнетарите са не по-малко екзотични остатъци от масивни звезди, плътни неутронни ядра, които се отличават с чудовищно магнитно поле, понякога 10 трилиона пъти по-силно от земното.

Астрономите и друг път са засичали магнетари в близост до свръхнови. Обикновено те се въртят бавно, на всяка 1 до 10 секунди и не освобождават много енергия, която да захранва свръхновата. Но в случаят с ASASSN-15lh учените считат, че си имат работа с магнетар който се завърта около оста си 1000 пъти за 1 секунда! А това е много близо до теоретичния предел за това, колко бързо може да се върти една такава звезда.

Космосът не спира да ни удивлява с чудните си тайни, чакащи да бъдат разгадани от неуморния труд на учените.

Източник и снимки: http://www.astronomy.com/news/2016/01/brightest-supernova-ever-seen-pushes-theoretical-models-to-the-edge/Wayne Rosing

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори