Тази звезда е най-сферичния обект в познатата вселена!


Макар на пръв поглед звездите и планетите да са сфери, те са далеч от идеални такива. Така например на Земята разликата между радиуса на екватора и на полюсите е 21 км., а при Слънцето тази разлика е около 10 км.  Това се предизвиква от центробежните сили, които преместват екваториалните райони навън от центъра на завъртане. И обикновено колкото по-бързо се върти едно тяло, толкова по-сплеснато става. Но сега екип учени от Университета Макс Планк и Университета на Гьотинген откриха най-сферичното тяло в познатата ни вселена!

Звездата Kepler 11145123 е отдалечена от Земята на около 5 000 светлинни години. Тя има доста ниска скорост на завъртане около оста си, което автоматично я прави по-сферична от много други обекти. Но дори ниската скорост не обяснява почти идеалната и форма. Учените са измерили, че разликата между радиусите на екватора и полюсите е едва 3 км., които е изумително, като се вземе предвид, че средния радиус на Kepler 11145123 е около 1.5 милиона километра!

sphere-nature_1024

С допълнителни наблюдения, учените са установили, че при тази звезда има и ясно изразена разлика между скоростите на завъртане на ядрото и на повърхностните ѝ слоеве. Друга сила, която може да оказва влияние, е наличието на магнитно поле на малка височина около звездата, но засега съществуването му не е потвърдено. С бъдещи наблюдения астрономите ще се опитат да подредят поредното парче от пъзела на Вселената.


Източник: advances.sciencemag.org

Снимка: Laurent Gizon et al/Mark A Garlick

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори